Agregat za elektriko – nepogrešljiv vir energije v primeru izpada električne energije

Naprava, ki v primeru izpada električne energije v omrežju deluje kot rezervno napajanje ali dodatni vir energije, se imenuje agregat za elektriko. V sodobnem svetu je nakup agregata za elektriko zelo smiseln, saj je električna energija izmed osnovnih življenjskih potreb. Ker se včasih zgodi, da ni na voljo dostopa do električne energije, je agregat za elektriko nepogrešljiv pripomoček. Še posebej so uporabni prenosni agregati, ki jih lahko uporabljamo na odročnih in težko dostopnih terenih. Zaradi dolgega delovanja ob nizki porabi goriva je agregat za elektriko izjemno učinkovit. Motor z bakrenim navitjem poskrbi za dolgo življenjsko dobo agregata. Agregat za elektriko se uporablja se tam, kjer ni dostopa do drugih virov električne energije, pa tudi v gospodinjstvih, na parcelah, kampih ter za napajanje motorjev, svetil, električnih naprav in naprav za ogrevanje. Če izberemo agregat za elektriko z velikimi kolesi za prevoz, je enostaven za transport in premikanje.

Izbira pravega agregata za elektriko

Agregate lahko razdelimo na dve glavni vrsti: elektro agregate ter dizel in bencinske agregate. Med njimi je verjetno najbolj priljubljen bencinski agregat za elektriko. Ta ima prednost pred dizelskimi agregati zaradi nižje cene, tišjega delovanja in manjšega onesnaževanja okolja. Po drugi strani pa imajo dizelski agregati prednost pri možnosti prihranka pri ceni goriva, varnejšem shranjevanju ter daljši življenjski dobi. Agregati za elektriko se najpogosteje uporabljajo v primeru izpada električne energije. V takih primerih agregat za elektriko proizvede dovolj električne energije, da lahko zagotavljamo osnovno delovanje našega doma. V primerih uporabe v gradbeništvu morajo biti agregati dovolj močni, da lahko napajajo več različnih naprav hkrati.

Pri izbiri agregata je ključnega pomena, da se osredotočite na namensko uporabo naprave. Bencinski agregati so ponavadi manjši in bolj prenosljivi, vendar imajo omejen čas neprekinjenega delovanja. Taki agregati so primerni za uporabo doma ali za opravila na vrtu. Po drugi strani pa so dizelski agregati težji in bolj robustni, zato so bolj primerni za dolgotrajno delovanje, na primer na gradbiščih, pri težjih delih ali na dogodkih na prostem. Dizelski agregati imajo tudi manjšo porabo goriva v primerjavi s bencinskimi agregati. Pomembno je tudi upoštevati električno napetost, ki jo generator proizvaja. Pri izbiri je dobro preveriti tudi raven hrupa, ki ga agregat za elektriko proizvaja med delovanjem. Določeni modeli agregatov imajo vgrajena kolesa, kar olajša transport. Priporočamo tudi nakup nakladalne rampe, ki omogoča enostavno natovarjanje agregata na prikolico ali v gospodarsko vozilo.

Vrste generatorjev za različne namene

Obstajajo tudi drugi, manj pogosto uporabljeni električni generatorji, kot so oljni generatorji, ki delujejo na podlagi posebnega pogonskega olja in so primerni kot rezervni vir energije za podjetja in objekte, ter LPG generatorji, ki so varčni in okolju prijazni ter imajo širok spekter uporabe. Prenosni električni generatorji so primerni za tiste, ki potrebujejo generator, ki ga je mogoče enostavno prenašati. Imajo manjšo težo in kompaktne dimenzije, vendar je treba v zameno računati z manjšo močjo generatorja. Takšni modeli običajno vključujejo tudi kolesa za lažje premikanje. Bencinski generator je najpogostejši tip generatorja, namenjen za občasno priključitev enofaznih naprav na gradbiščih, vrtovih ali kočah. Poleg tega se lahko uporablja tudi kot rezervni vir energije.

Praktična izbira za mobilno uporabo

Prenosni električni generator je najprimernejša izbira, če nameravate napravo pogosto prenašati ali premikati med različnimi lokacijami. Njegova glavna prednost je kompaktna velikost in manjša teža. Vendar pa je moč generatorja običajno omejena. Prenosni generatorji so pogosto opremljeni s kolesi za lažje premikanje. Nekateri koristni dodatki in funkcije za generatorje vključujejo voltmeter, senzor olja, zaslon, premično podvozje in GSM modul. Voltmeter preprečuje preobremenitev in poškodbe naprave z merjenjem napetosti. Senzor olja avtomatsko izklopi delovanje generatorja v primeru nizkega nivoja olja, kar zagotavlja zaščito motorja. Zaslon olajša spremljanje delovanja generatorja in upravljanje. Premično podvozje omogoča enostavno premikanje generatorja. GSM modul pa ponuja možnost daljinskega upravljanja in spremljanja generatorja preko mobilnega telefona. Enofazni agregati so generatorji električne energije s standardno napetostjo 230 V in frekvenco 50 Hz. So namenjeni za priključitev naprav s 2 zatičema in 1 luknjo za ozemljitev. Uporabljajo se za osvetljevanje, računalnike, običajne gospodinjske aparate in gradbeno orodje. Plinski agregati, ki delujejo na utekočinjeni naftni plin (LPG), so po zmogljivosti primerljivi z bencinskimi napravami, vendar omogočajo okolju prijaznejše in varčnejše delovanje.

Agregat odprtega okviraj, inverterski in agregat z AVR regulacijo

Poznamo naslednje vrste agregatov:

  • Agregat odprtega okvirja: Ta tip agregata je običajno nameščen v kovinski okvir. Najpogosteje gre za bencinski motor. Agregat odprtega okvirja je znan po višji ravni hrupa, vendar pa je tudi cenejši v primerjavi z drugimi tipi. Zaradi svojega hrupa in nepravilnih izhodnih nihanj električne napetosti ni najbolj primeren za napajanje občutljive elektronike, kot so televizorji ali gospodinjski aparati. Vendar pa je dovolj zmogljiv za napajanje vrtne tehnike ali razsvetljave.
  • Inverterski agregat: Ta vrsta agregata je namenjena predvsem napajanju drobne elektronike. Pogosto je v kompaktnem kovčku. Glavna prednost inverterskih agregatov je manjši hrup in visoka mobilnost. Vendar pa je njihova nakupna cena običajno višja.
  • Agregat z AVR regulacijo: Ti agregati imajo funkcijo samodejnega uravnavanja napetosti. To pomeni, da lahko uravnavajo električno napetost znotraj območja +/- 2 %. Gre za idealno izbiro za napajanje občutljive elektronike, kot so računalniki, televizorji itd. Vendar pa so agregati z AVR regulacijo najdražja različica agregatov.
Theme: Overlay by Kaira