Cvetlični med; zakladnica zdravja iz narave

cvetlični med

Medeni zakladi so darovi narave, ki že stoletja pomembno vplivajo na zdravje ljudi. Človeštvo je bolj ali manj odvisno od čebel, ki so glavne opraševalke cvetlic in dreves – če izumrejo čebele, človeštvo ne obstaja več. Cvetlični med je eden izmed najbolj priljubljenih vrst medu, tako med otroci kot odraslimi – razlog za to verjetno tiči v njegovem sladkem in prijetnem okusu.

Značilnosti zlato-rumene tekočine

Cvetlični med je značilen po tem, da morajo čebele njegovo medičino zgoščevati veliko več časa kot medičino drugih vrst medu, saj ima veliko več vode. Ta vrsta medu ima zato tudi najbolj tekočo strukturo.

Ena izmed glavnih značilnosti medu je kristalizacija. Gre za spremembo tekoče strukture medu v trdno, in sicer zaradi tvorbe drobnih kristalov.  Do kristalizacije pride pri vseh vrstah medu, vendar različne vrste ne kristalizirajo enako hitro. Za cvetlični med velja, da kristalizira najhitreje, saj od vseh medu vsebuje največ glukoze, ki je slabo topna v vodi. Popolna temperatura za kristalizacijo cvetličnega medu je med 10°C in 18°C. Če pogledate kristaliziran med, boste v njem opazili strukture, podobne snežinkam – nastane bela struktura, ki jo imenujemo cvet. Ob pojavu belih lis se zato ne ustrašite, lahko ste celo veseli – cvetlični med, ki kristalizira ima namreč nizko vsebnost vode, kar kaže na njegovo kakovost. Če ga želite ponovno utekočiniti, kozarec medu le postavite v toplo vodno kopel.

Zdravilne snovi, ki jih vsebuje med s cvetnih travnikov so rudninske snovi (kalij, kalcij, železo itd.), organske kisline in vitamine skupine B in C, ki pomembno vplivajo na odpornost in zdrav imunski sistem.

Da bo med točno takšen, z vsemi lastnostmi, ki smo jih opisali, je priporočljivo upoštevati nekaj smernic:

  • Medu ne dodajajte prevročim tekočinam, da ne uničite njegovih dobrih lastnosti.
  • Med ima dejansko neomejen rok uporabe. Shranjujte ga pri sobni temperaturi.
  • Uživajte med iz domačega okolja, pridobljenega v Sloveniji. Ena takih ponudnic je tudi spletna trgovina Medeni zaklad. Za cvetlični med imajo pridobljen tudi certifikat.

Čebelarstvo in pridelava medu sta tradiciji, ki na Slovenskih tleh obstajata že stoletja. Oba si zaslužita toliko spoštovanja, da dejansko ne govorimo več o panogah, ampak kar o umetnosti. Cenimo zaklade, ki nam jih je podarila narava, saj je ta poskrbela tudi za naše zdravje. Med je zakladnica zdravilnih učinkovin, ki jih vsakodnevno privoščite sebi in svoji družini.

Theme: Overlay by Kaira