Kako premagati motnje hranjenja?

Vse več ljudi ima motnje hranjenja. V kolikor se tudi ti spopadaš z motnjami hranjenja ali poznaš koga obišči http://anjabas.si/motnje-hranjenja/, kjer lahko najdeš ogromno koristnih informacij in napotkov o premagovanju le tega. Motnje hranjenja so zelo obširen problem s katerim se vsak posameznik spopada drugače in ga tudi rešuje drugače. motnje hranjenjaPri motnjah hranjenja običajno ne gre za probleme s hrano, temveč za globoko potlačena čustva, ki posamezniku ne dajo miru. Najpogosteje si oseba z motnjami hranjenja niti ne želi priznati, da ima ta problem, kaj šele da bi komu povedal. Najprej se je potrebno spopasti s problemom in si ga priznati, nato pa najti razlog za ozdravitev. Zdravljenje motnje hranjenja je zelo dolgotrajen postopek, ki potrebuje veliko truda predvsem pa volje obolelega.

Pogosto imajo motnje hranjenja izhodišče ravno v otroštvu. V otroštvu se najpogosteje skriva odgovor na vprašanje zakaj je do tega sploh prišlo. Predvsem na motnje hranjenja vplivajo prepričanja iz otroštva. Potrebno je ugotoviti kdo nas je takrat prizadel in kako. Katera prepričanja smo prevzeli, kako so na nas vplivali starši, vrstniki in vsi, ki so nas obkrožali. Najpogosteje se sploh ne zavedamo, da so nas določene zgodbe iz otroštva lahko tako zelo prizadele. Pri odkrivanju čustvenih prepričanj iz otroštva si je najbolje postavljati vprašanja kot so:

Kaj komu zamerim in zakaj?

Kako naj odpustim osebi, ki me je prizadela in kdo sploh je to?

Katera so ta negativna prepričanja, ki jih imam o sebi?

Zakaj sem sploh začel/a verjeti, da sem nezaželen/a, nevreden/a in podobno?

Tovrstna vprašanja nam lahko zelo pomagajo pri odkrivanju tistih pravih razlogov zakaj je do motnje hranjenja sploh prišlo. Pomembno pa se je tudi zavedati, da je premagovanje motnja hranjenja dolgotrajno in da se ne zgodi kar iz danes na jutri. Motnje hranjenja se lahko rešimo tudi s početjem sebi ljubih stvari, saj le tako najdemo največ motivacije, da spremenimo način razmišljanja in najdemo sebi močan razlog za ozdravitev.

Theme: Overlay by Kaira