Kriška vas – Predstavitev

Marsikdo med vami ne ve, kje bi bila ta idilična vasica. Ko se zapeljete proti Višnji Gori v smeri Polževega se vam po približno 5km Poti odpre čudovit razgled na okoliško pokrajino. Malo naprej naletite na razgledno točko, kjer se vam odpre čudovit razgled proti jugu in sicer vidite Krim (1107m), Snežnik, Triglav ter obronke primorskega hribovja vse do Nanosa. Sama vas se nahaja na nadmorski višini 562m. Več na http://www.glasbeni-atelje.si

Če se peljete po glavni cesti še naprej kake 2km, prispete na zimsko sankališče, ki je posebej primerno za otroke. V zimskem času je urejena tudi smučarska proga, kjer se nahaja vlečnica. Zraven se lahko pogrejete ob toplem čaju v Hotelu Polževo, kjer si lahko naročite tudi kosilo. V prihodnosti je namen, da bi se na samem smučišču na Polževem zgradila smučarska skalnica.

Če bi se zapeljali, še naprej po glavni cesti od Hotela Polževo, bi po nekaj kilometrih prispeli v Muljavo, kjer si nedaleč stran lahko ogledate Jurčičevo domačijo.

Sama nadmorska višina kraja je zelo ugodna zaradi čistega zraka. Še posebej velja za tiste, ki imajo težave z astmo. Sam sem občutil veliko razliko, ko sem se preselil iz Ljubljana v Kriško vas.

V spomladanskem in poletnem času samo Polževsko planoto obišče veliko pohodnikov. Pohodniška pot iz Višnje Gore na Kriško vas in še naprej je zelo priljubljena še zlasti med kolesarji. Za kolesarje predstavlja resen izziv prvi klanec ko se povzpnete iz Višnje Gore proti vasi Peščenik, ki je 18odstoten. Po nekaj serpentinah, ko se obrnete proti Kriški vasi vas čaka 15 odstoten klanec skozi gozd in potem prispete v Kriško Vas.

Ljudje v sami vasi so zelo prijazni, družabni. V poletnem času se odvijajo gasilske veselice, kjer nastopajo različni narodnozabavni ansambli. S tem pa tudi možnost, da srečate kakega znanca, prijatelja.

Lansko leto je minilo 140 let od ustanovitve PGD gasilskega društva Višnja Gora.

V zadnjem času je zelo velik porast mladih družin. Veliko je otrok starih od dveh let in več.

Podnebje je celinsko z izrazitimi ostrimi zimami. Poleti pa sonce kar zelo pripeka.

V zimskem času se sama vas velikokrat nahaja iznad oblačnega pokrova. Pogled je nepozaben!

Predlagam, da jo obiščete.

Theme: Overlay by Kaira