Ustrezno škropljenje paradižnika

skropljenje-paradiznika

Škropljenje paradižnika je za uspešno pridelane plodove te kraljevske rastline na vrtu zelo priporočena. Za debel paradižnik bi bilo potrebno škropljenje paradižnika  po vsakem deževnem obdobju saj so takrat ranljivi za plesni, ki ga lahko napadejo.

skropljenje-paradiznika

Paradižnik je znan po tem, da ga napada veliko bolezni, ki uničujejo veliko količino našega pridelka paradižnika. Najbolj pogosta je tako imenovana krompirjeva plesen saj je najbolj razširjena bolezen pri paradižnikih. Ostale bolezni paradižnika so pepelasta bolezen paradižnika, siva plesen, črna pegavost, žametna pegavost in okrogla listna pegavost. Da se lahko izognemo morebitnim boleznim paradižnika je potrebno pravilno nahraniti sadike, krepiti in pripraviti že ob sejanju. Škropljenje paradižnika uporabljamo za povečanje odpornosti rastlin, še posebno plodovk, ki so poleti najbolj v nevarnosti za bolezni. Škropiva z naravnimi sredstvi so dandanes že zelo napredovala in tudi niso več škodljiva za človeka in njegovo zdravje saj škropiva vsebujejo naravne snovi , ki vsebujejo koncentrate, ki pomagajo rastlini pri boju z boleznimi in se na ta način lahko zaščitijo pred boleznijo. Pri paradižniku in vseh plodovkah je priporočljivo bolezni preprečiti prej kot potem ko je že prepozno in želimo bolezni ozdraviti. Bolezni vstopajo v rastline preko ran, ki jih imajo plodovi rastlin zaradi vremenskih razmer kot je toča ali sodra ali pa zaradi ptičev in drugih škodljivcev, ki so poškodovali plodove in s tem povzročijo glivične bolezni, lahko pa bolezni vstopajo tudi skozi vrhnjo plast kože in celice rastline. Škropljenje paradižnika izvajamo večkrat tedensko od pomladi do jeseni v večernem času ko se temperatura ozračja ohladi. Poškropimo po zelenih predelih rastlin in to ponovimo večkrat tedensko. Kako potrebno je škropljenje paradižnika je odvisno tudi glede na to, kakšne vrste paradižnika imamo. Večina misli, da obstajata samo navadni in češnjev paradižnik vendar se vrste razlikujejo v notranjosti paradižnika. Vedno več vrtnarjev izdeluje hibride, ki bi bili tako dobrega okusa kot dobre odpornosti proti boleznim.

Theme: Overlay by Kaira