Slovenija

Slovenija oz. uradno ime Republika Slovenija je ena od držav članic evropske unije. Leži na skrajnem severu sredozemlja ter na skrajnem jugu Srednje Evrope. Njene mejne države so: Italija ( na zahodu ), Madžarska ( na severu ), Hrvaška ( na jugu ) ter Avstrija ( na severu ).

Slovenija leži na stičišču sredozemskega, alpskega, dinarskega in panonskega sveta. Njena površina meri 20.273 km² in jo uvršča med srednje velike evropske države. Celotna dolžina državne meje meri 1382 km, od česar je 921 km kopenske, 413km rečne ter 48 km morske meje. Njeno glavno mesto je Ljubljana, katero je gospodarsko, politično ter kulturno središče. Najvišji vrh oz. kar gora je visoka 2864 m po imenu Triglav. Slovenska himna je Zdravljica ( samo 7. kitica ), slovenska zastava je po vrsti iz zgoraj dol bele, modre in rdeče barve, grb pa ima v obliki ščita in temelji  na 3 zvezdah ( 3 celjski grofje ), gore ( Triglav ) in pa 2 valoviti modri črti ( morje in reke ). Njeni predsedniki pa so bili Sergej Kraigher, Viktor Avbelj, France Popit, Janez Stanovnik, Milan Kučan, Janez Drnovšek, Danilo Türk ter sedanji Borut Pahor. Trenutni premier pa je Miro Cerar.

slovenija

Skozi zgodovino Slovenije so pomembni kult. vplivi prihajali iz apeninskega in srednjeevropskega kult. prostora. Glede na zadnji popis leta 2011 v Sloveniji živi 2.050.189 ljudi. Slovenci predstavljajo 83 % državljanov, medtem ko so ostali iz narodnjih manjšin Madžari ( 0.32 % ), Italijani ( 0,11 % ) in Romi ( 0,17 % ). Slovenija ima uradni in državni jezik slovenščino, na predelih kjer so pa 2 narodne manjšine in sicer italijanska in madžarska, sta pa še madžarščina in italijanščina.

S plebiscitom o samostojnosti je Slovenija utemeljiila svojo državnost 23. decembra leta 1990 in jo nato ubranila z osamosvojitveno vojno, po tem ko je 25. junija leta 1991 razglasila neodvisnost. Po polit. ureditvi je SLO parlamentarna demokracija. Med članice Organizacije Združenih narodov je bila sprejeta 22. maja leta 1992. Danes pa je tudi članica Svetovne trgovinske organizacije, Sveta Evrope, zveze NATO, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, Schengenskega sporazuma ter drugih svet. organizacij. Leta 2004 je  Slovenija vstopila v Evropsko unijo.

Če mogoče iščete kraje oz. prostore kam bi šli na izlet v Sloveniji, vam lahko pomagamo, saj ima Slovenija veliko zanimivosti kot npr. Blejsko jezero, Postojnska jama, Triglavski narodni park, Bohinjsko jezero, Blejski grad, Tromostovje, Park Tivoli, Snežnik, Cerkniško jezero, Triglav,  Nebotičnik, Narodni muzej Slovenije, Mangart, Ljubljanski grad, Zmajski most in še in še.

Zanimivo je tudi to, da več kot polovico površine in sicer 1.076.474 hektarja pokrivajo gozdovi in stem je tudi na 3. mestu glede površine gozdov v Evropi, saj je pred Slovenijo samo Finska in Švedska. Po naravovarstveni zakonodaji je v Sloveniji zaščitenega približno 8% ozemlja.

Theme: Overlay by Kaira