Sodobni fotoaparati

fotoaparatiVelikokrat, ko se odpravimo kam na potovanje bi radi zajeli čim več spominov in trenutkov, ki se v tistem času zgodijo. Najlažje to naredimo, da posnamemo sliko s fotoaparati. Fotoaparat je naprava, kot že sami vemo, da posname sliko, to pa stori z zajemanjem svetlobe. Tako kot vse druge naprave lahko tudi fotoaparate delimo na različne vrste. Lahko jih delimo po formatu tipala ali filmskega traku. Delimo pa jih lahko tudi glede na shranjevalni medij. V tem članku vam bom na kratko predstavil še nekaj vrst fotoaparatov.

Digitalne kamere ne slavijo po najboljši kvaliteti. Imajo slabšo ločljivost kot ostali fotoaparati saj se je ločljivost njihovih slik le 2MP z velikostjo 1600×1200 pik. Slike, katere posnamemo z digitalnimi kamerami so uporabne za pošiljanje različnih razglednic, za uporabo na spletu ali pa prikazovanje na zaslonu. Te kamere so namenjene nezahtevni uporabi in jih večinoma tudi uporabljamo, da zabeležimo kakšne dogodek.

Eni izmed vrst so tudi kompaktni fotoaparati, ki veljajo za najlažje, najmanjše in tudi najcenejše. Ta vrsta fotoaparatov “nameri in sproži” so kar nekaj časa prevladovali, vendar njihova slabost je bila, da smo želeni prizor videli skozi iskalo, ki pa je bilo od objektiva ločeno. Zaradi te slabosti nismo nikoli videli točno tistega, kar bi slikali zato so jih kmalu izpodrinili fotoaparati z LCD zasloni. Tovrstne kamere so od prejšnjih razlikujejo po kakovosti saj do veliko boljše imajo pa tudi močnejše ohišje ponujajo pa tudi veliko več dodatnih funkcij.

Poznamo še eno vrsto fotoaparatov, to so zrcalno-refleksni fotoaparati. Imajo funkcijo, da sami ostrijo sliko. Njihova glavna prednost pa je da lahko tudi neposredno upravljamo z objektivom. Zrcalno-refleksni fotoaparati vsebujejo zrcalo od katerega se svetloba odbije proti prizmi, ki nato obrne posneto sliko in jo pravilno obrnjeno pošlje v iskalo in tako lahko vidimo kaj bo na posnetku. Z zrcalno-refleksnimi fotoaparati lahko slikamo avtomatsko lahko pa večina dela opravimo povsem ročno. Na voljo pa imamo tudi funkcije kot so nastavitev zaklopke, osvetlitveni čas, moč bliskavice in še veliko drugih. Fotoaparat je povsem primeren za začetnike.

Theme: Overlay by Kaira