Kako postaviti sončne elektrarne v lastni režiji in če se splača

sončne elektrarne

Sončne elektrarne so vse bolj priljubljene, saj oskrbujejo vaš dom z brezplačno elektriko iz naravnih virov tudi, če je kriza, boste ostali na toplem in boste imeli elektriko. Za postavitev sončne elektrarne potrebujete ustrezne sončne kolektorje, krmilnik polnjenja, polnilec baterij, AWG kabel, vsaj eno 12-voltno baterijo, mehanske zanke, pretvornik moči, ohišje za baterije in polnilnik baterij. Za postavitev sončne elektrarne potrebujete še orodja, kot so škarje za kable, izolirni trak, izvijač, vrtalnik in ključe. Če menite, da elektrarne ne morete namestiti sami, se obrnite na profesionalce, ki vam bodo načrtovali ustrezno elektrarno, jo zgradili in vam uredili priklop na omrežje ter tudi subvencijo od države.

sončne elektrarne
Za izgradnjo sončne elektrarne je prva stvar, ki jo morate storiti, da napolnite baterije s polnilnikom. Tako bodo napolnjene in pripravljene za uporabo ob priklopu. Nove in so lahko že na pol prazne, zato je ta korak potreben. Medtem ko se baterije polnijo, namestite sončne celice za sončne elektrarne, jih povežete med seboj ter jih pripravite za uporabo. Ko so baterije povsem napolnjene, jih postavite v posodo in se prepričajte se, da so vsi pozitivni (+) priključki na eni strani in negativni (-) na drugi strani. Nato vzporedno povežete baterije. Če želite to narediti, naredite nekaj mostičkov iz kabla AWG. Mostički morajo biti prilagojeni vašemu sistemu. Če želite uporabiti večji pretvornik, boste morali uporabiti večji kabel.
Nato priključite krmilnik polnjenja in pretvornik na baterije. Prepričajte se, da je pretvornik izklopljen in krmilnik polnjenja še ni povezan s sončnimi celicami. Preostalo je le še priključiti krmilnik polnjenja na solarne panele in vklopiti pretvornik ter preveriti, ali deluje. Kot vidite, postavitev sončne elektrarne ni preprosta stvar. Poleg tega morate vedeti točno, katere panele kupiti za najboljši izkoristek na vaši lokaciji in in kako močno elektrarno potrebujete za lastne potrebe ter morebitno prodajo elektrike v sistem. Še najceneje in najbolj varno je, da pokličete mojstre in jim prepustite strokovno delo, da ga opravijo, kot naboje znajo iz izkušenj.

Theme: Overlay by Kaira