Vas zanima kaj je to anoreksija?

Ena izmed bolezni, ki se pogosto pojavljajo v sodobnem svetu je tudi anoreksija. Zato bom v tem članku predstavila kaj je anoreksija. Gre za eno izmed težje ozdravljivih psiholoških bolezni. Težje ozdravljivih pa zato, ker ne obstaja nek vzorec po katerem bi se vse obolele zdravilo. Pač pa je pri vsaki osebi posebej potreben drugačen pristop. To pa zato, ker je anoreksija posledica neke druge težave, ki jo oseba tišči v sebi. Vsak pa v sebi tišči neko drugo, svojo težavo. In pri vsakem posebej je to težavo potrebno najprej odkriti, potem pa jo še rešiti.

Torej, rekli smo, da je anoreksija posledica neke druge težave. Najpogosteje je ta težava ena izmed naslednjih opisanih: Lahko so starši od otroka pričakovali preveč in je ta klonil pod pritiskom, lahko je oseba že po karakterju perfekcionist in od sebe zahteva preveč, anoreksija je lahko tudi posledica spolnih zlorab ali drugačnega nasilja, lahko je oseba preveč zaprta in nesamozavestna ter posledično dopusti, da jo drugi izkoriščajo, lahko se je anoreksija začela z nedolžnim hujšanjem, pa se oseba pri želeni teži ni znala ustaviti in je hujšala naprej.

anoreksija

Zdaj, ko poznamo vzroke, se seznanimo še z znaki: Prvi znak, ki nam bo dal vedeti, da se je pri osebi pojavila anoreksija, je pretirana suhost. Ostala bosta le še kost in koža. Ta znak je najbolj očiten. Potem pa so tu še drugi znaki, kot so: bleda koža, sledovi dehidracije, oslabeli nohti in lasje, neprestan mraz, rast lanuga, itd.

Anoreksija bo povzročila tudi nekatere zdravstvene zaplete. Prvi tak je, da bo oseba izgubila menstruacijo, takoj ko bo njena teža prenizka. Izguba menstruacije močno vpliva na pojav osteoporoze v starejših letih. Osteoporoza pa je huda, neozdravljiva bolezen, za katero je značilno lomljenje kosti in upognjena hrbtenica. Zaradi prenizkega vnosa hranil, bo oseba postala tudi anemična, primanjkovalo ji bo železa, kalija, kalcija in drugi nujno potrebnih snovi za normalno funkcioniranje našega telesa. Zaradi tega bo oslabljeno delovanje srca, ledvic, pljuč in jeter. Pojavila se bo tudi zaprtost. Čez nekaj časa bo oseba že izgubljala zavest in najhujši možni izid je smrt. Zato je anoreksija resna bolezen, s katero se ni za igrati. Mlada dekleta tako sploh ne vedo v kaj se spuščajo, ko si želijo tako suhega telesa in začnejo stradati.

Anoreksija pa ne prinese le zdravstvenih težav. Močno namreč vpliva tudi na osebno življenje. Oseba z anoreksijo se bo počasi začela odtujevati od vseh: sovrstnikov, prijateljev in družine. To bo storila deloma zato, da bi imela še več časa za hujšanje, deloma pa tudi zato, ker ne bo imela moči in volje, da bi se ukvarjala z drugimi ljudmi. Tako zaprta sama vase, bo čedalje bolj obsedena s svojimi kilogrami in izgledom. Dlje kot bo to trajalo, težje se bo ozdravila.

Kaj pa narediti za uspešno ozdravitev? Pomembno je, da se anoreksija zdravi pod nadzorom zdravnikov. Tako specialista za MH kot tudi psihiatra. Zelo pomembna je tudi prisotnost družine. Še najbolj pa močna volja obolelega. Anoreksija je lahko pozdravi. Vendar njeno zdravljenje bo dolgotrajno in zahtevno. Vendar se izplača.

Theme: Overlay by Kaira