Vintage izdelki so lahko stari ali pa novi

vintage

Vintage, starinsko lai retro si tri besede, ki se po pomenu razlikujejo, vendar trgovci in uporabniki ter razlik ne  vedo ali uporabljajo različno nepravilno, zaradi česar pride do nesporazumov. Danes gre razvoj tako naprej, da nekaj od včeraj že ni več moderno in je zastarelo, neuporabno ali celo postane ponovno moderno. Nekateri pa obijajo spomine na staro pop kulturo in trende ter si želijo najboljše novo vintage robo, kar se da dobiti na trgu in temu trgovci tudi sledijo. Če je povpraševanje, se pojavi tudi ponudba, tako je na odprtem trgu.

vintage

Pod besedo vintage lahko uvršamo vso modo, obleke, pa pohištvo, razino elektronsko in drugo opremo, stanovanja, gradnjo, razsvetljavo ter tudi umetniška dela. Starost predmeta je zelo individualna, vendar bolj kot je star, na primer avto nad 25 let, več je vreden, če je ohranjen in vzdrževan, kar velja tudi za pohištvo in stare predmete, kot so kovanci, ure in umetniška dela. Stari predmeti, bolj kot so redki na trgu, bolj so  vredni. Je pa seveda vrednost odvisna od prodajalca in kupca, kako se o  ceni sporazumeta.

Če najdete izdelek z oznako vintage, ni nujno, da gre za star izdelek ampak je lahko le imitacija. Gre torej za nov predmet, izdelan v tem času z izgledom na stare predmete, ki so bili podobni ali celo enaki. Na primer gramofoni, ki so zelo moderni pa zgledajo kot bi bili iz prejšnjega stoletja. Vintage moda pa se dostikrat tudi ponovi, to velja še posebej za obleko in obutev ter pohištvo ali stil gradnje.

Če srečate izraz staro, je to običajno star originalen predmet, ki je lahko črviv, plesniv in precej dotrajan ter plesniv. Originalni vintage izdelki pa so tudi zle ostari, ali pa toliko stari, da ne moremo reči, da so novi oziroma rabljeni. Ko boste izdelke kupovali, če to ni jasno navedeno, kdaj je bil izdelek narejen, vprašajte in se pozanimajte, preden ga kupite, da ne boste razočarani in da ne boste kupili nekaj, kar ima napake.

Theme: Overlay by Kaira