Zakaj so koristi elektro agregati

Če se spomnite lanskega žledoloma, in če ste ga bili deležni verjetno tudi veste kako koristni so postali elektro agregati. Te naprave so ljudem omogočile, da so imele dostop do električne energije, ko ta ni bila na voljo preko električnega omrežja zaradi raznih poškodb.

elektro agregati

Ampak, ali veste, kako delujejo elektro agregati? Princip je podoben kot pri recimo, hidro elektrarni, tam s pomočjo vode vrtijo turbine, tako se prenese potencialna energija vode na os turbine. Ta os pa poganja tuljave, ki ustvarjajo električni tok.

Pri elektro agregatih je stvar podobna, le da se namesto vode in turbine uporablja gorivo in motor z notranjim izgorevanjem. Elektro agregati torej uporabijo gorivo, da poganjajo motor, mehanska energija, ki pa pri tem nastane, pa se prenese na tuljavo, ki ustvarja električni tok in smo tako s tokom tudi preskrbljeni in postanemo neodvisni od električnega omrežja.

Elektro agregati pa niso samo uporabni takrat, ko zmanjka elektrike. Vendar tudi na lokacijah kjer električnega omrežja ni. Se pravi na raznih gradbiščih ali oddaljenih lokacijah.

Za določena podjetja so elektro agregati velika nuja. To so recimo podjetja, katera imajo informacijske centre, kateri morajo delovati tudi takrat, ko ni elektrike. Ponavadi imajo zaradi redundantnosti več elektro agregatov, ki lahko proizvedejo kar nekaj megawattov, zaradi visokih potreb strojne opreme, ki je v takem informacijskem centru. Ti elektro agregati so bolj specializirani in kvalitetni, s tem pa tudi veliko volj dražji od konvencionalnih agregatov.

Manjši elektro agregati pa pridejo prav tudi nam navadnim smrtnikom. Uporabljamo jih kadar potrebujemo elektriko pa je iz vtičnice ne pride nič, potem lahko, da imamo kje bogu za hrbtom vikend, pa za razsvetljavo uporabljamo elektriko. Potem prav pridejo tudi če uporabljamo solarne celice za zbiranje energije, pa sonca ni, v tem primeru vključimo elektro agregat, kateri bo napolnil akumulatorje.

Theme: Overlay by Kaira