Zakaj je menjava olja v menjalniku zelo pomembna

Menjalnik je element v vozilu, s pomočjo katerega spreminjamo prestave. Pri tem nastanejo različna razmerja na gnani in pogonski gredi. Avtomobilski menjalnik je ključen del pogonskega sklopa vozila. Večina ljudi niti pomisli ne, da njihov menjalnik potrebuje menjavo olja v menjalniku. Menjava olja v menjalniku je zelo pomembna za izboljšanje kvalitete vožnje in podaljšanje življenjske dobe menjalnika.

menjava-olja-v-menjalniku

 

Menjalnik omogoči, da avto spravimo v pogon, omogoča prosti tek motorja in spremeni smer vrtenja koles za vzvratno vožnjo.

Menjava olja v menjalniku je zelo priporočena oz. zelo nujen opravek, ki ga morate narediti pri svojem vozilu. Menjava olja predstavlja zelo nizek strošek v primerjavi z popravilom menjalnika, ki nastanejo zaradi obrabe. Strokovnjaki priporočajo menjavo olja v menjalniku na vsakih 60.000 do 120.000 prevoženih kilometrov ali na vsake štiri leta.

ATF olje (Automatic Transmission Fluid) omogoča odlično mazanje in pripomore k zmanjšanju trenja v menjalniku. Olje v menjalniku hladi menjalnik in ga ščiti pred obrabo in korozijo. Olje, ki je obrabljeno, ne daje dovolj močne zaščite. Če menjava olja v menjalniku ni pravočasna, se lahko okrušijo kovinski delci, ti potem potujejo vse do hladilnika, stroški popravila pa se s tem le še povečajo.

Najpogostejši znaki težav z menjalnikom so težje prestavljanje, občutek zamika prestav, nihanje obratov, padanje prestav in težave pri speljevanju. Strokovnjaki priporočajo, da se v primeru okvare ali nepravilnega delovanja čim prej oglasite v najbližjem avto servisu.

Strokovnjaki ne priporočajo menjave olja doma, saj potrebujete posebno napravo, ki prečrpa staro olje in dolije novega. Interval za menjavo olja v menjalniku je po navadi zapisan v lastniški knjižici vozila. Menjava olja v menjalniku pri mehaniku ne bi smel stati več kot 30€ in delo mora biti opravljeno hitro in učinkovito.

Največkrat se pri velikem servisu vozila, poleg menjave zobatega jermena in črpalke za hladilno tekočino zamenja tudi olje v menjalniku.

 

Theme: Overlay by Kaira