Zanesljiva toplotna črpalka

Idealna rešitev za ogrevanje in hlajenje pri novogradnjah, menjavi ogrevalnega sistema in sanacijah je toplotna črpalka. Primerna je tako za stensko kot tudi za talno ogrevanje ali pa kombinacijo obojega, to pa zato ker deluje na principu nizko temperaturnega ogrevanja. Toplotna črpalka je poleg vsega tega primerna tudi za objekte z  radiatorskim ogrevanjem.

Zaradi izvrstnih termodinamičnih lastnosti ter zmožnosti prenosa maksimalne energije iz okolice pa lahko s pomočjo te izjemne naprave poleg varčnega ogrevanja prostorov, skozi vse leto ogrevamo tudi sanitarno vodo. Za to obstaja toplotna črpalka za sanitarno vodo.  Trenutno je toplotna črpalka najcenejši vir ogrevanja, katerega se poslužuje čedalje več zadovoljnih strank, poleg tega je pa še zelo ekološka rešitev.

toplotna črpalka

Zasnova ter delovanje temelji na delovanju kompresorja, po katerem hladilno sredstvo kroži po cevi zračnega in vodnega izmenjevalca. Hladilno sredstvo ima zmožnost uparjanja pri nižjih temperaturah in se tako uporablja pod vplivom toplote, ki se absorbira iz okolice in v kasnejši fazi prehaja v plinasto stanje. Kompresor seveda potrebuje električno energijo, tekočina pa potem preide v kondenzator kjer odda toploto ogrevalnemu mediju. S toplotno črpalko zrak voda lahko ogrejemo vodo do nekje 60 stopinj Celzija. Toplotna črpalka zrak voda je v principu delovanja zasnovana podobno kot je zasnovan običajen hladilnik za živila, le da je njeno delovanje obratno. Iz ekološkega vidika je kot že rečeno toplotna črpalka okolju trenutno najprijaznejši način ogrevanja, energetsko pa je tudi eden najbolj varčnih načinov. Porabi zelo malo električne energije, saj za zagon porabi le četrtino energije (od 20% do 30%) od končne energije. To pa pomeni, da iz okolice pridobi okoli 80% toplotne energije.

Toplotna črpalka tako zagotavlja vnos energije, ki je objekt ni sposoben zadržati. Dejansko to pomeni, da toplotna črpalka nadomešča izgubljeno toplotno energijo objekta. Za čimbolj optimalno delovanje črpalke mora biti objekt dobro izoliran, okna pa morajo biti čimbolj kakovostna. Nakup črpalke se naj bi povrnil v 5 – 10 letih.

Theme: Overlay by Kaira