Gin – pijača, ki navduši prav vsakega

gin

London je mesto, ki slovi po številnih prijetnih pivnicah, kjer strežejo najrazličnejše tradicionalne in okusne pijače. Poleg piva, londonske ulice slovijo po priljubljeni pijači gin. Ljubiteljem kakovostne kapljice je na voljo že od 19. stoletja. Poznan je po svoj izraziti aromi, ki jo spremlja nežen kovinski priokus. Gre za alkoholno pijačo, ki ne vsebuje sladkorja, zato se izkaže kot odlična sestavina za številne koktejle. Zanimivo je tudi dejstvo, da velikokrat nastopa tudi kot dodatek jedem. Gin med drugim slovi po zeliščem vonju, za kar je zaslužna posebna metoda proizvajanja. V zimskem času to aromatično pijačo srečamo na božičnih stojnicah, kjer ga prodajajo v kuhani obliki in ob spremljavi sladkih božičnih slaščic. Svoje čare pa izkazuje tudi v poletnih mesecih, kot odličen osvežitveni napitek.

Sestava gina

Najpomembnejša sestavina alkoholne mešanice, ki se uporablja za izdelavo gina, so brinove jagode. Te so zaslužne za razvoj individualne tinkture, saj poleg svežine količina dodanih brinovih jagod blaži dominantno nadvlado alkohola. V samo pijačo se poljubno lahko doda limonino lupino, mandlje, oreščke, vijolice in različne začimbe. Kot dodatek lahko nastopajo celo cvetovi ognjiča, čajevca in angelike. Slednje še dodatno vplivajo na aromatičen okus, ki ga ima gin.

Morda veste, kako nastane ta svetovno znana pijača? Sama izdelava gina je dokaj enostavna: najprej v velikem bakrenem kotlu zmešamo destiliran alkohol, ki se mora z ostalimi sestavinami, kot so rože, lupinice, zares dobro zmešati – pri ginu je namreč ključna harmonija okusov. Nato mešanico ponovno destiliramo in počakamo, da se mešanica ohladi. Ta je izredno aromatična in vsebuje kar od 30 do 40 % alkohola. V osnovi gre za brezbarvno alkoholno pijačo, vendar pa nekateri proizvajalci pred ustekleničenjem ginu dodajo tudi barvilo – od tu tudi privlačne in drzne pisane barve te pijače.

Gin je pijača, ki si jo lahko privoščite ob različnih priložnostih – od romantične večerje, divje zabave do prijetnega posedanja v družbi prijateljev. Vedno več ljudi si za posebne priložnosti najraje privošči domačo različico, ki je milejša in zato v ustih ne pušča neprijetnega pekočega občutka. Ta je zato primeren tudi za vse tiste, ki niso ljubitelji močnih okusov. Zmešate ga lahko z najrazličnejšimi pijačami in si privoščite pravo eksplozijo okusov.

Theme: Overlay by Kaira