Je tretja svetovna vojna res pred vrati?

Le redki se še spominjajo prve svetovne vojne, druga svetovna vojna pa je še kako prisotna v spominih naših staršev in starih staršev. Svet vsakodnevno pretresajo nemiri in spori različnih razsežnosti. Bližnji vzhod pretresa vojna z Islamsko državo, v Paragvaju se ljudska vojska upira vladi, ne smemo pa pozabiti tudi na grožnje diktatorja Kim Jong-una. Mnogi trdijo, da je tretja svetovna vojna ne le zelo verjetna, temveč celo neizbežna.

Povod je lahko kar koli

Začetek tretje svetovne vojne lahko sproži kar koli. Trenutni spor med Severno Korejo in Združenimi državami Amerike se ves čas stopnjuje in le vprašanje časa je, kdaj bo enemu od vodij počil film. Ameriški predsednik Donald Trump je že večkrat izjavil, da se Severna Koreja igra z ognjem in da v primeru stopnjevanja ne bo imel druge možnosti, kot da državo povsem uniči. Na drugi strani pa severnokorejski diktator vztraja, da ga zahodnjaške grožnje ne morejo ustaviti. Seveda bi lahko tretja svetovna vojna izbruhnila že ob sporu med ZDA in Rusijo v času hladne vojne, a je treba tu upoštevati tudi karakter takratne administracije ter gospodarsko stanje vpletenih držav. V zadnjem času se svetovno gospodarstvo zopet postavlja na noge, kar pomeni višji proračun tudi za vojaške namene.

tretja svetovna vojna

Spet drugi so mnenja, da se tretja svetovna vojna lahko razvije tudi iz vojne proti terorizmu, ki jo trenutno bijejo vse večje države razvitega sveta. Islamska država izvaja napade po večjih mestih in med ljudi seje strah in preganjavico. Zahodnjaške države z Združenimi državami Amerike na čelu so se zavezale k boju proti teroristom v upanju za ponovno vzpostavitev miru, a imajo ekstremisti z Bližnjega vzhoda še vedno ogromen ekonomski interes – tretja svetovna vojna namreč ustvari povečano povpraševanje po orožju in nafti, po katerih so znani.

Nekoliko manj verjetna, a kljub temu nemogoča pa je situacija, kjer se ljudje ne bi bojevali med seboj, temveč s stroji. Poznavalci področja že leta svarijo pred nevarnostjo umetne inteligence, nedavni poskusi na Facebooku, kjer so roboti z umetno inteligenco razvili lasten jezik sporazumevanja, ki ga ljudje nismo mogli dešifrirati, pa so te strahove še spodbudili. Obstaja namreč nevarnost, da bodo inteligentni stroji prevzeli oblast in človeško raso povsem iztrebili.

Je tretja svetovna vojna res tako neverjetna in oddaljena možnost ali povsem realna verjetnost?

Theme: Overlay by Kaira