Liga prvakov najbolj gledano nogometno tekmovanje na svetu

Liga prvakov oziroma UEFA Champions League je najbolj gledano nogometno klubsko tekmovanje v Evropi in tudi po svetu. V letu 2013 je bilo v finalu največ televizijskih gledalcev in to kar 360 milijonov. Trenutno se liga prvakov začne sredi julija s tremi kvalifikacijskimi krogi in play-off krogom. 10 nogometnih ekip iz kvalifikacij se pridruži k 22 drugim ekipam, ki so si že zagotovile mesto v skupinskem delu. Vseh 32 ekip se z žrebom določi v katerih skupinah bodo po 4( v skupinah od A do H), ki igrajo med sabo doma in v gosteh. Ko je konec skupinskega dela se osem zmagovalcev skupine in osem drugouvrščenih uvrsti v izločilni del, ki jih ravno tako vodi v žreb šestnajstine in nato v del osmine finala in potem v četertino in nato v finale, ki se zadnja dva kluba borita za naslov in pokal lige prvakov. Tretje uvrščene ekipe skupinskega dela liga prvakov se avtomatsko uvrstijo v šestnajstino Evropske lige. Zmagovalec lige prvakov se nato uvrsti v UEFA Superpokal in FIFA klubsko svetovno prvenstvo.

liga prvakov

Real Madrid je najbolj uspešen klub v tem tekmovanju, ki je zmagal 13-krat, od tega petkrat v prvih petih letih tekmovanja. Španski klubi so najbolj uspešni saj so skupaj osvojili 18 naslovov, Anglija 14, Italija 12 in tako dalje. Naslove je trenutno osvojilo 22 različnih klubov od katerih je 12 uspelo osvojiti več kot le enkrat. Aktivni prvak je Liverpool. Zaradi spremembe imena in delovanja tekmovanja leta 1992 je klub Real Madrid C.F. edini klub, ki je zmagal 3x zapored.

Pokali in denarne nagrade so tudi dve stvari, ki ju ne smemo pozabiti. Liga prvakov ima sedaj pokal, ki je visok 74 cm in je narejen iz srebra, ki tehta 11 kg. Prejšnji pokal pa ima Real Madrid, ki je osvojil šest naslovov do leta 1966. Stane približno 10.000 švicarskih frankov.

Sezona 2015-16 naprej liga prvakov ali UEFA dodeli vsakemu zmagovalcu v play-offu, 2 milijona evrov, poražencem pa 3 milijone evrov. Vsakemu klubu, ki nastopa v skupinskih delih prejme 12 milijonov €. Finalnemu zmagovalcu pa dodelijo 15 milijonov €.

Theme: Overlay by Kaira