Pravočasna menjava filtra za olje

Filter za olje v vašem avtu predstavlja poseben in pomemben mehanizem za odstranjevanje številnih nečistoč in umazanije iz mazivnega in motornega olja ter še iz hidravličnih tekočin. Uporabniki se najpogosteje odločijo za centrifugalni filter motorno za olje. Namešča se ga v vse sisteme mazanja, in sicer v motorje z notranjim izgorevanjem.

Na trgu lahko izbirate med več vrstami filtrov za olje. Med najbolj iskanimi so centrifugalni, kolutni z robom ter zamenljivim polnilom. Vsekakor pa se tovrstni filtri lahko med seboj razlikujejo tudi po sami obliki. Glede na to je med najpogosteje uporabljenimi zagotovo mehanski filter. Vsi pa se uporabljajo za odstranjevanje nečistoč.

Filter za olje

Kdaj se zamenja filter za olje?

Značilno je, da se oljni filter zamenja, takrat ko se zamenja motorno olje. Postopek se praviloma izvaja na vsake 10 000 do 15 000 prevoženih kilometrov. Vsekakor je menjava odvisna še od nekaterih drugih dejavnikov, na primer od vrste pogonskega sklopa in tudi od kakovosti uporabljenega mazivnega materiala.

Najpogostejši uničevalci oljnega filtra

Filter za olje lahko postane popolnoma neuporaben tudi zaradi prevelike umazanije, poškodb ohišja ali filtrirnega elementa, lahko pa tudi zaradi izgube elastičnosti izpustnega ventila.

Če boste začutili poslabšanje delovanja motorja, črnjenje izpušnih plinov, aktiviranje indikatorja tlaka olja na armaturni plošči, je najverjetneje prišel čas za zamenjavo oljnega filtra. Vse naštete težave so namreč največji pokazatelji, da z oljnim filtrom nekaj ni v redu oziroma da je v celoti uničen ter da je treba kupiti novega.

Spletno poizvedovanje po novem delu za avto

Oljni filter lahko kupite v vseh specializiranih trgovinah z avto deli, ki svojo prodajno ponudbo predstavljajo tudi v svojih spletnih trgovinah. V njih izdelke praviloma lahko kupujete še ceneje, kar je še dodatni plus, poleg tega, da lahko vse dele za avto naročate kar od doma, kamor vam jih čez nekaj dni tudi dostavijo.

Bodite pozorni tudi na posebne akcijske ponudbe, ki jih v spletnih trgovinah na splošno ne manjka. Morda boste morali na ugoden nakup oljnega filtra počakati kakšen dan ali dva. Če pa ga potrebujete nujno, pa je zanj bolje odšteti kakšen evro več, ki vam bo omogočil popolnoma varno in zanesljivo vožnjo po vseh terenih.

Theme: Overlay by Kaira