Kako delujejo transportni trakovi in kakšna je njihova uporaba

transportni trakovi

Transportni trakovi so hitra in učinkovita mehanska naprava za samodejno prenašanje tovora in materialov znotraj območja. Transportni trak zmanjšuje človeške napake, zmanjšuje tveganja na delovnem mestu in zmanjšuje stroške dela, kar so njegove prednostmi. Uporabni so pri premikanju kosovnih ali težkih predmetov z ene točke na drugo. Transportni trakovi lahko za transport predmetov uporablja trak, kolesa, valje ali verigo. Običajno so transportni sistemi sestavljeni iz traku, raztegnjenega čez dva ali več jermenic. Jermen tvori zaprto zanko okoli jermenic, tako da se lahko nenehno vrti. Ena jermenica, znana kot pogonska jermenica, poganja ali vleče jermen in premika predmete z ene lokacije na drugo.

 transportni trakovi

Najpogostejši transportni trakovi uporabljajo rotor za pogon pogonskega jermenice in jermena. Jermen ostane pritrjen na rotor zaradi trenja med obema površinama. Da se jermen učinkovito premika, morata pogonsko jermenico in prosti tek teči v isti smeri, bodisi v smeri urinega kazalca, bodisi v nasprotni smeri urinega kazalca. Medtem ko so običajni tekoči sistemi, kot so premične steze in transportni trakovi v trgovinah z živili ravni, se mora enota včasih obrniti, da dostavi predmete na pravo mesto. Za zavoje so na voljo edinstvena stožčasta kolesa ali rotorji, ki omogočajo, da jermen sledi ovinku ali zasuku, ne da bi se zapletel.

Glavni namen tekočega sistema je premikanje predmetov z ene lokacije na drugo. Zasnova omogoča premikanje predmetov, ki so pretežki ali preveliki, da bi jih ljudje nosili z roko. Transportni trakovi prihranijo čas pri transportu predmetov z ene lokacije na drugo. Ker so lahko nagnjeni k razponu na več ravneh, olajšajo premikanje predmetov gor in dol po nadstropjih, kar je naloga, ki jo ljudje ročno izvajajo in povzroča fizično obremenitev. Nagnjeni trakovi lahko samodejno raztovarjajo material, s čimer se odpravi potreba, da bi bil nekdo na nasprotni strani za sprejem kosov.

Verjetno si lahko predstavljate veliko skladišče, napolnjeno s tekočimi trakovi, ki uporabljajo trakove in valje za premikanje škatel in druge težke opreme, vendar je to le ena od več vrst transportnih sistemov. Tekoče sisteme boste našli tudi na letališčih, kjer se uporabljajo za prevoz prtljage. Drugi primeri vključujejo tekoče stopnice in vlečnice. Te naprave še vedno uporabljajo jermen ali verigo in jermenice za premikanje težkih predmetov z ene točke na drugo.

Theme: Overlay by Kaira